447970390_1026770762404920_8862099592586054112_n

Konferencja - 20th International Conference of Young Scientists on Energy and Natural Sciences Issues

W dniach 21-23 maja 2024 r. dr inż. Jakub Frankowski, kierownik Zakładu Biogospodarki, reprezentował Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich - Państwowy Instytut Badawczy na 20th International Conference of Young Scientists on Energy and Natural Sciences Issues.

Konferencja ta została zorganizowana w Kownie (Litwa) przez Lithuanian Energy Institute (LEI) we współpracy z Lithuanian Research Centre for Agriculture and Forestry (LAMMC). W wydarzeniu wzięli udział młodzi naukowcy z kilkunastu krajów Europy, Azji i Afryki.

Podczas konferencji przedstawiono temat „Sorghum cultivation in temperate climate and its nutritional potential”, który zrealizowano w ramach badań podstawowych na rzecz Postępu biologicznego w produkcji roślinnej, zadanie nr 51. „Zawartość wybranych związków bioaktywnych w ziarnie sorgo z krajowych upraw” ze środków Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Rezultaty projektu realizowanego przez IWNiRZ-PIB od 2022 r. cieszyły się dużym zainteresowaniem. Doświadczenie polowe prowadzone w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu w Starym Sielcu oraz w Zakładzie Doświadczalnym Oceny Odmian Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych w Białogardzie wykazały, że powyżej 50°N i w warunkach klimatu umiarkowanego, rokrocznie możliwe jest uzyskanie w pełni dojrzałych nasion sorgo, które, choć jeszcze mało znane w Polsce, pod względem powierzchni uprawy jest piątym zbożem świata.

Ziarno sorgo nie zawiera glutenu, natomiast jest źródłem skrobi i wielu substancji czynnych, w tym makro- i mikrolelementów, witamin, polifenoli, steroli, flawonoidów i karotenoidów. Zatem spożywanie sorga dostarcza wielu składników odżywczych i może mieć pozytywny wpływ na zdrowie.

www.faceboook.com/IWNiRZ 


Data dodania: 01.06.2024

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.